Blendery kielichowe

Blendery kielichowe to bardzo przydatne urządzenia, które mają wiele zastosowań w kuchni. Warto zaznaczyć, że dzięki swojej łatwej pracy i obsłudze idealnie mogą one zastąpić klasyczne blendery ręczne, którym poświęcić trzeba znacznie więcej uwagi. Kielichowe blendery kuchenne wyposażone są zazwyczaj w specjalne pojemniki, do którego bezpośrednio wrzucić można dowolne składniki, które następnie są rozdrabniane, mielone, kruszone lub miksowane.

Wybór najlepszego blendera kielichowego zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych potrzeb i preferencji. Dla jednych z Was ważnym elementem zakupowym są parametry urządzenia, dla innych zaś jest to nowoczesny design i komfort pracy. Jednak podstawą w wyborze dobrego i solidnego blendera, który służyć będzie przez długi okres czasu, są niewątpliwie moc oraz obroty. Poznaj kuchenne blendery kielichowe i wybierz najlepszy z nich, dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Czym sugerować się podczas zakupu blendera kielichowego?

Wielu producentów urządzeń AGD kusi nas parametrami poszczególnych urządzeń, by w ten sposób wybrać najlepszy model, dostosowany do wszystkich indywidualnych potrzeb. Wbrew pozorom to bardzo ważna kwestia, którą koniecznie trzeba poruszyć przed ostatecznym wyborem nowego blendera kuchennego. Decydując się więc na kielichowy blender najważniejszymi parametrami, niewątpliwie są wielkość urządzenia, moc silnika, obroty nożyków, poziom hałasu oraz maksymalny czas pracy. Co więcej, dla prawdziwych miłośników blenderów ważną kwestią jest zawartość zestawu oraz dodatkowe akcesoria. Decydując się na tego typu urządzenie AGD, pod szczególną uwagę należy wziąć także koszty i to, ile jesteśmy w stanie przeznaczyć na blender oraz przeznaczenie i to, do czego służyć będzie blender oraz jak często będzie on wykorzystywany.

Dodatkowe akcesoria

Niektóre blendery kielichowe w swoim zestawie zawierają różne akcesoria, które z pewnością poprawią komfort pracy, każdemu posiadaczowi takiego urządzenia. To między innymi wygodne pojemniki do miksowania i rozdrabniania produktów, o różnej wielkości i pojemności. Zestawy posiadają także przydatne końcówki do ubijania, rozdrabniacz, osłonę na ostrza, miskę robota kuchennego, antypoślizgową rączkę i podstawkę, zapewniającą wyjątkową przyczepność i komfort. Warto więc zapoznać się wcześniej z urządzeniem oraz z zestawem, jaki zawiera, dzięki czemu w prosty i łatwy sposób można przygotować ulubione posiłki nie wychodząc z domu.

Zalety i wady kuchennych blenderów kielichowych

Zalety:

  • łatwa oraz intuicyjna obsługa urządzenia,
  • ciekawy design i solidne wykonanie,
  • radzi sobie z twardymi i dużymi produktami,
  • samodzielna praca blendera,
  • wysokie bezpieczeństwo, dzięki nożom ukrytym w kielichu,
  • większa moc i siła obrotów,
  • dokładne miksowanie i rozdrabianie produktów,
  • nie rozpryskuje składników w czasie pracy,
  • stabilny,
  • pojemny,
  • posiada pojemnik lub szklany dzbanek o różnej pojemności,
  • duża oszczędność czasu,
  • różne końcówki miksujące.

Wady:

  • większa cena,
  • trudniejsze czyszczenie,
  • więcej elementów do czyszczenia,
  • zajmuje o wiele więcej miejsca, niż blender ręczny,
  • niektóre modele są dosyć głośne.

Polecane przez nas blendery kielichowe:

Co można przyrządzić blenderem kielichowym?

Blenderem kielichowym można przygotować przeważnie wszystko. Zaczynając od prostych i zdrowych śniadań, przekąsek, obiadów, kończąc na smacznych kolacjach. Oto kilka przykładów posiłków, które można przygotować z pomocą kielichowego blendera kuchennego:

  • owocowe i warzywne napoje typu smoothie,
  • koktajle na mleku,
  • sorbety, miksowanie zamrożonych składników,
  • domowe pasty kanapkowe np. hummus, pesto, guacamole,
  • domowe masło orzechowe,
  • zupy krem,
  • sosy do obiadu,
  • rozdrabnianie ziół i nasion,
  • trzepanie jajek.

Przepis na hummus z użyciem blendera

Składniki:

  • 2 pełne szklanki gotowanej ciecierzycy,
  • ok. 150g pasy tahini,
  • 2 lub 3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka kuminu,
  • świeża kolendra,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Do blendera wrzucić wszystkie wymienione składniki.
  2. Zmiksować, do uzyskania gładkiej pasty.
  3. Opcjonalnie doprawić ulubionymi przyprawami.

Sposób podania: Podawać z chlebem lub pitą
Czas przygotowania: 10 minut

Białkowy koktajl z owocami leśnymi

Składniki:

  • 20 dag chudego twarogu,
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego,
  • 1 szklanka dowolnie wybranych owoców leśnych (jagody, maliny, jeżyny),
  • 1-2 łyżki suszonych jagód leśnych lub goji,
  • 3-4 listki mięty do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj owoce, następnie osusz
  2. Wrzuć wszystkie składniki do blendera.
  3. Zmiksuj całość do uzyskania płynnego roztworu.

Sposób podania: Wlej zawartość pojemnika do szklanki lub bidonu.
Czas przygotowania: 10 minut