Blendery ręczne

Blendery ręczne to zdecydowanie najlepszy wybór dla osób, którym zależy na małym urządzeniu kuchennym, które łatwo wyczyścić i schować. To także dobry sprzęt dla tych, którzy rzadko korzystają z tego rodzaju urządzeń i wykorzystują je tylko do robienia prostych i szybkich potraw, typu kremy lub sosy. Blendery ręczne zostały stworzone z myślą o przecieraniu oraz mieszaniu miękkich i delikatnych produktów.

Na co zwrócić uwagę, kupując blender ręczny?

Gdy decydujesz się na zakup tego typu urządzenia, zdecydowanie pracę ułatwi komfortowa gumowa rączka, dzięki której ręka nie będzie się ześlizgiwać. To ważny element, ponieważ blender ręczny wymaga trzymania go w czasie całej pracy, dlatego też trzymanie tego sprzętu powinno być wygodne i proste. Co więcej, warto zwrócić uwagę czy blender ręczny, który wpadł nam w oko, posiada uchwyt do zawieszenia na ścianę. To dla niektórych dobra opcja, przez co nie muszą chować go w szufladzie, bądź szafie. Gdy wybrałeś ręczny blender z przewodem, zwróć uwagę na rodzaj kabla. Łatwo zwijany przewód, będzie wtedy zdecydowanie atutem, ułatwiającym wykonywanie dowolnych potraw. Oprócz powyższych kwestii, ważnymi elementami decydującymi są niewątpliwie moc silnika, obroty nożyków oraz poziom hałasu w czasie wykonywanej pracy. Niektóre blendery potrafią być bardzo głośne, co może być dużym minusem dla osób nielubiących głośnych i drażliwych dźwięków.

Blender ręczny - jakie są ceny?

W przypadku ceny, blender ręczny jest o wiele tańszy od pozostałych blenderów dostępnych na rynku. W ten sposób warto sięgnąć po lepszy sprzęt, mieszący się w granicach 100 lub 200 złotych. Jest to wciąż niska cena ale tego rodzaju blendery ręczne z pewnością posiadają większą moc, a nożyki są lepszej jakości. Nie warto więc wybierać najtańszych produktów, które wiążą się z ograniczonym działaniem i możliwością szybkiego zepsucia.

Blender ręczny przewodowy czy bezprzewodowy?

Oprócz tradycyjnych blenderów ręcznych z przewodem, na rynku dostępne są także blendery ręczne bezprzewodowe, które z pewnością są bardziej komfortowe, a swoją pracę wykonywać mogą w dowolnej części kuchni. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych potrzeb, jednak warto zwrócić uwagę na fakt, że bezprzewodowe blendery są na pewno droższe od klasycznych urządzeń, a ich moc nie jest na tyle zadowalająca. Jedynym i zarówno dużym plusem blenderów bezprzewodowych jest zdecydowanie brak plączącego się kabla, co ułatwia pracę i gwarantuje pełen komfort.

Zalety i wady blenderów ręcznych

Zalety:

  • są małych rozmiarów, lekkie,
  • ważą mniej, niż blendery kielichowe,
  • są bardziej poręczne,
  • miksują produkty bezpośrednio w misce, pojemniku lub garnku,
  • proste w obsłudze,
  • zużywają mniej energii,
  • niektóre modele są bezprzewodowe,
  • łatwe w czyszczeniu,
  • niska cena,
  • łatwe w przechowywaniu.

Wady:

  • przeznaczone tylko do miksowania mniejszej ilości produktów,
  • problem z miksowaniem twardych produktów,
  • częste rozpryskiwanie miksowanych składników,
  • niższa moc, niż w przypadku blenderów kielichowych,
  • odsłonięte noże, większe niebezpieczeństwo,
  • mało stabilne, wymagają stałej uwagi,
  • nie wykonuje pracy sam,
  • mniej dodatkowych funkcji.

Przepis na krem z dyni z użyciem blendera ręcznego

Składniki:

  • poł dyni,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 duże pomidory,
  • 1-2 szklanki bulionu,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 łyżki przyprawy curry lub łyżeczka pasty curry,
  • świeża bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Umyte i pokrojone warzywa pokrój w kostkę i następnie wrzuć na patelnie, zaczynając od cebuli, czosnku i ziemniaków.
  2. Następnie dodaj dynie i pomidory, ciągle mieszając.
  3. Podlej warzywa odrobiną bulionu, wrzuć kostkę rosołową i przykryj patelnie przykrywką.
  4. Gdy warzywa będą już miękkie, wlej pozostałą część buliony i wymieszaj dokładnie zawartość patelni.
  5. Wrzuć warzywa do większego garnka, dodając przyprawy i zioła.
  6. Na koniec zmiksuj wszystko używając blendera ręcznego, przypraw do smaku.

Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia/ gotowania: 30 min

Sposób podania: zupę krem wlej do misek. Podawaj ze świeżą bazylią, grzankami i śmietaną.